Logo
Logo

Stad en Ommeland

Aan de ene kant kijk je uit over de groene Groninger landerijen en het Winsumerdiep dat richting Onderdendam in de verte verdwijnt. Aan de andere kant ligt het prachtige, historische centrum van Winsum op loopafstand. Hier vind je alle voorzieningen die je mag verwachten van een groot, levendig dorp.

Wanneer je even op zoek bent naar nog meer dan brengt de trein je binnen 10 minuten richting het zuiden naar hartje Groningen (15 minuten met de auto). In deze provinciehoofdstad vind je een zeer ruim aanbod aan winkels, cafés, restaurants, bioscopen, theaters, ziekenhuizen etc., etc. Daarnaast vind je in de stad het UMCG en het Martiniziekenhuis, zodat ook de medische zorg binnen handbereik is.

Als je richting het noorden vertrekt zit je direct tussen de rust van het uitgestrekte Groninger land. Binnen een kwartier rijden ligt bijvoorbeeld het ongerepte nationaal park Lauwersmeer, met daarnaast de veerpont richting Schiermonnikoog.

Wonen op de grens van stad en land
1/1

Het dorp Winsum

Winsum. Dat is een heerlijk dorp met ruim 7.500 inwoners en alle voorzieningen (onderwijs, zorg en winkels) in de buurt. De dorpse sfeer is nog steeds aanwezig. Er is een aantrekkelijk en levendig centrum met een grote cultuurhistorische waarde: met leuke smalle straatjes en karakteristieke oude gebouwen.

Winsum is van oudsher een tweelingdorp (Winsum-Obergum) dat op een dubbele wierde is gebouwd. Tot de dag van vandaag wordt Winsum gekarakteriseerd door het  Winsumerdiep, dat langzaam tussen beide wierdedorpen doorstroomt onder prachtige gemetselde stenen bruggen. Vlakbij het centrum ligt een schilderachtig haventje, met iets verderop chique villa’s die herinneren aan het rijke verleden.

De Boogbrug over het Winsumerdiep in het historische centrum van Winsum
1/1

Voorzieningen

Uiteraard vind je in Winsum alle voorzieningen die je mag verwachten van een groot, levendig dorp: een nieuw zorgcentrum, genoeg sportclubs, meerdere scholen (basis- en middelbaar) en leuke winkels.

De ligging van het dorp is ook ideaal; tussen het rustige ommeland en grote stad met al haar gemakken. Zo heb je altijd alles om de hoek zitten.

Openbaar vervoer

Op 10 minuten loopafstand van Munster ligt centraal gelegen het station Winsum. Twee keer per uur vertrekt hier een trein naar Groningen met eventuele aansluitingen op de intercity’s naar de rest van Nederland. Ook de bus heeft een goede verbinding met de stad en de omliggende dorpen.

Onderwijs

Winsum heeft een ruim aanbod aan onderwijsinstellingen. In de gemeente Winsum zijn voor de jongere kinderen diverse basisscholen: twee openbare scholen, twee christelijke scholen en een gereformeerde basisschool. Daarnaast vind je er twee scholen voor voortgezet onderwijs in Winsum voor VMBO en HAVO. Bovendien vind je op korte afstand (met fiets, trein of bus) in Groningen meer scholen voor voortgezet onderwijs, MBO- en HBO-scholen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Zorg en welzijn

Voor alle eerstelijnszorg kun je uitstekend terecht in Winsum. Er is ruime keuze uit huisartsen, tandartsen en bijvoorbeeld fysiotherapeuten.

Sport en Vrije tijd

Naast een openlucht zwembad heeft Winsum een ijsbaan, een tennispark, sportvelden, een sporthal, sport- en fitnesscentra, kanovereniging en een manege. De sportaccommodaties bevinden zich hoofdzakelijk aan de westzijde van de kern. Winsum is vertrek- en eindpunt van een van de routes van het landelijke “Pieterpad”. Tot in de verre buitengebieden kent de gemeente Winsum een grote verscheidenheid aan goed onderhouden fiets-/wandelpaden. Winsum heeft een rijk verenigings- en cultuurleven en je kunt er je vrije tijd goed besteden. Zo zijn er tal van schitterende routes, die voeren langs uitgestrekte weilanden, schilderachtige wierdendorpen, eeuwenoude kerken, sluizen en boerderijen. Winsum heeft een discotheek, twee jeugdsozen, een aantal (eet)café’s, veelal met terras, cafetaria`s en restaurants. In de digitale gemeentegids vind je een overzicht van alle organisaties en verenigingen. Genoeg te doen!

De Tirrel: een uniek project

Op het terrein van De Twaalf Hoven in Winsum wordt een uniek project gerealiseerd. In de Tirrel komen zorg, onderwijs, sport en vrije tijd samen op 1 locatie. Iedereen van 0 tot 110 jaar is hier welkom. De basisscholen o.b.s. Tiggeldobbe en c.b.s. De Piramiden worden gehuisvest in dit nieuwe gebouw. De Twaalf Hoven krijgt ook een plaats in de Tirrel en is er voor 24-uurs langdurige zorg en wonen, kortdurend verblijf, logeren, diagnostiek, dagbehandeling en dagopvang, revalidatie en palliatieve zorg. Daarnaast is er ruimte voor opvang van kinderen voor en na schooltijd en voor de opvang van de allerjongsten. Ook komt er ruimte voor de binnensporten in een nieuwe sporthal en voor activiteiten en faciliteiten voor de wijk. De Tirrel staat ook open voor andere partijen die zich willen aansluiten. Meer informatie: detirrel.nl

Met de trein sta je in 15 minuten op Hoofdstation Groningen
1/3
Winsum heeft een discotheek, twee jeugdsozen, een aantal (eet)café’s, veelal met terras
2/3
Weekmarkt op het dorpsplein
3/3